sobota, 23 lutego 2013

Oszczędzanie przez zamrażanie


Nie lubię wyrzucać dobrego jedzenia ale przecież nie będę jadła czy piła tylko po to by się nie zmarnowało.  Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby goście zjedli wszystkie sery, które podałam na desce, czasami zostaje w butelce trochę wina, ciasto też nie zawsze jest zjedzone do końca. Moim sposobem na takie sytuacje jest mrożenie.
Wszystkie sery można mrozić i wykorzystywać do tart, zapiekanek, kiszy. 
Czerwone wino mrożę i wykorzystuję później do duszenia mięsa lub sosów. 
Ciasta ucierane i biszkoptowe, murzynek, brownie też się dobrze zamrażają. Dzielę na porcje, owijam folią i zamrażam. Bardzo miło jest zabrać taki deser do pracy, zanim minie pietnasta spokojnie się rozmrozi.
Jest wiele zup i potraw, które dobrze znoszą mrożenie – barszcz czerwony, pomidorowa, gulasz, bolognese. Rosół mrożę i wykorzystuję jak kostkę rosołową – bazę do sosów lub innych zup.
Można mrozić zioła których nie zdążymy wykorzystać na przykład pietruszę i koperek.
Zamrażam też śweże papryczki chilli. Kto jest w stanie wykorzystać całą tackę zanim stracą świeżość? Moja mama mrozi dla mnie suszone pomidory - są genialne. 
Wiem, że niektóre restauracje korzystają z mrożonych białek – więc pewnie można je mrozić. 
Można mrozić nawet chleb i bułki, najlepiej jest przed zamrożeniem pokroić pieczywo i zapakować każdą kromkę osobno. 
Rozmawiałam na temat mrożenia z koleżanką i podsumowała sprawę krótko „mrożę wszystko co się da”.
Pamiętać trzeba tylko o jednym – opisujmy co zamroziliśmy i kiedy – bo później możemy nie mieć zielonego pojęcia co jest w tym opakowaniu?

1 komentarz:

  1. Najlepsze konto bankowe to równowaga między niskimi opłatami a bogatą ofertą usług. Wybierając je, kieruj się dostępnością bankomatów, obsługą online i elastycznymi warunkami. https://www.bank-ranking.pl/ranking-kont-osobistych

    OdpowiedzUsuń