poniedziałek, 18 lutego 2013

Kurczak z cytrynami



Oto pierwszy przepis na tanie danie – idealny obiad na każdy dzień tygodnia – również niedzielę.  Jeśli coś zostanie można go zjeść na zimno albo zrobić sałatkę


Potrzebujemy: 
  • 1 świeżego kurczaka - ładnego, symetrycznego, bez siniaków, (wielkość zależy od potrzeb naszej rodziny lub ilości gości),
  • pęczek rozmarynu lub zielonej pietruszki,
  • pół główki czosnku – jeśli mamy możliwość wybierzmy polski czosnek – ładniej pachnie i jest smaczniejszy,
  • sól,
  • 2 cytryny.


Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy kuperek. Jeśli w otworze po patroszeniu widzimy sadło – odcinamy je i wyrzucamy.  


Czosnek zgniatamy, obieramy z łupinek, siekamy z solą i ziołami.
Obieramy jedną cytrynę ze skórki i dodajemy skórkę do mieszanki ziół.

Wyciskamy sok z cytryny.
Nacieramy kurczaka mieszanką soli i ziół, wpychając trochę ziół pod skórkę. Wkładamy do środka skórki z cytryn i zioła,  marynujemy w soku z cytryny przez minimum godzinę. Ja po prostu polewam kurczaka sokiem, przewracam piersiami do dołu i odstawiam do lodówki już w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie się piekł.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. 

Odwracam kurczaka piersią do góry, przykrywam papierem do pieczenia (można użyć pokrywki od naczynia – ja akurat do tego naczynia nie posiadam). Wstawiam do piekarnika na około 90 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmuję papier, żeby kurczak się zrumienił.

Podsumowując koszty:
  • kurczak - 12PLN
  • 2 cytryny- 1PLN
  • główka czosnku 1,50PLN
  • pęczek pietruszki1,50PLN

Razem = 16PLN.
Zakładając że dzielimy go na 4 osoby wychodzi 4LN na osobę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz