Oto pierwszy przepis na tanie danie – idealny obiad na
każdy dzień tygodnia – również niedzielę.
Jeśli coś zostanie można go zjeść na zimno albo zrobić sałatkę
Potrzebujemy:
- 1 świeżego kurczaka - ładnego, symetrycznego, bez siniaków, (wielkość zależy od potrzeb naszej rodziny lub ilości gości),
- pęczek rozmarynu lub zielonej pietruszki,
- pół główki czosnku – jeśli mamy możliwość wybierzmy polski czosnek – ładniej pachnie i jest smaczniejszy,
- sól,
- 2 cytryny.
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem. Odcinamy kuperek. Jeśli w otworze po patroszeniu widzimy
sadło – odcinamy je i wyrzucamy.
Czosnek zgniatamy, obieramy z łupinek, siekamy z solą i ziołami.
Obieramy jedną cytrynę ze skórki i dodajemy
skórkę do mieszanki ziół.
Wyciskamy sok z cytryny.
Nacieramy kurczaka mieszanką soli i ziół, wpychając
trochę ziół pod skórkę. Wkładamy do środka skórki z cytryn i zioła, marynujemy w soku z cytryny przez minimum godzinę. Ja po
prostu polewam kurczaka sokiem, przewracam piersiami do dołu i odstawiam do
lodówki już w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie się piekł.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
Celsjusza.
Odwracam kurczaka piersią do góry, przykrywam papierem do pieczenia
(można użyć pokrywki od naczynia – ja akurat do tego naczynia nie posiadam). Wstawiam
do piekarnika na około 90 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmuję
papier, żeby kurczak się zrumienił.
Podsumowując koszty:
- kurczak - 12PLN
- 2 cytryny- 1PLN
- główka czosnku 1,50PLN
- pęczek pietruszki1,50PLN
Razem = 16PLN.
Zakładając że dzielimy go na 4 osoby wychodzi
4LN na osobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz