poniedziałek, 18 lutego 2013

Sezon na kurczaki



Kurczak to zdrowe i bardzo ekonomiczne mięso. Dzisiaj kilogram kurczaka w dyskoncie kosztuje 7,19PLN, w innych sklepach różnie od 7 do 9PLN, chyba że pochodzi z hodowli ekologicznej – wtedy mnożymy te ceny. Ceny kurczaków w tym momencie są wyjątkowo niskie, hodowcy sprzedają je poniżej swoich kosztów produkcji, więc miejmy świadomość, że nie będzie tak wiecznie i ceny w przyszłości będą wyższe, ale póki co korzystajmy z okazji i jedzmy.
Moim zdaniem warto kupować kurczaki w całości i dzielić je w domu. Niby to nie jest wielka oszczędność, ale zawsze jakaś. Ponadto z korpusu możemy ugotować pyszny rosół lub wywar na zupę, zdrowszy i smaczniejszy niż ten z kostki.  1 średniej wielkości kurczak może być jednym obiadem ale możemy mieć z niego dwa obiady i jeszcze zupę. Poniżej kalkulacja ile kosztuje kurczak i jego części. Specjalnie podzieliłam go i sprawdziłam ceny, żeby policzyć czy rzeczywiście się opłaca. Wszystkie ceny są z jednego hipermarketu, mimo że kurczaka kupiłam jeszcze taniej w dyskoncie.

1 kurczak ważący 1,65kg w cenie 7,69 kosztuje 12,67PLN

2 piersi 0,448 x 17,22PLN/kg = 7,71PLN
2 nóżki 0,488 x 12,05PLN/kg = 5,88PLN
Korpus 0,681 x 3PLN/kg = 2,04LN
Razem 15, 64PLN – mamy prawie 3 złote oszczędności.

Jeszcze krótkie słowo o mitach na temat kurczaka. Po pierwsze, kurczaki wcale nie są hodowane na hormonach jak często się mówi. Ich masa to wynik doboru rasy i paszy. Na tydzień przed ubiciem kurczaki przechodzą na ostrą dietę, więc w mięsie nie ma żadnych antybiotyków i tego typu niechcianych substancji.
Mięso kurczaka jest dietetyczne: 100g kurczaka to 95kcl 100g a wieprzowiny to 194kalorie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz